torstai 18. helmikuuta 2016

Tukehtumisvaara

Jokaisen vanhemman pahin pelko on, että omalle lapselle sattuisi jotain. Meillä tuo pelko tuli eilen vähän liian lähelle, kun Pätkis oli tukehtua.

Pätkis istui syöttötuolissaan ja anoppi syötti päärynää, Pätkis napsi itsekin palasia suuhunsa. Siinä sitten ihastellaan ja naureskellaan syövää lasta. Kunnes yhtäkkiä Pätkis alkaa yskiä. Huomasin heti, ettei nyt ollut kyseessä mikään "peruskakominen", muutama hassu yskäisy joita syödessä aina välillä tulee. Vauva oli tuskaisen näköinen ja kyyneleet alkoivat valua silmistä.


Anoppi siinä yritti taputella selkää, kunnes minä kaappasin muksun tuolista, kaivoin päärynänpalaset suusta, laskin Pätkiksen vatsalleen polvelleni ja taputtelin selkää. Lopulta nappasin syliin rauhoiteltavaksi, edelleen Pätkis yski ja paitani olkapää kastui märäksi vauvan kuolasta. Vihdoin iso päärynän palanen nousikin kurkusta suuhun. Äitini sai sen pois suusta ja mukana tuli noro limaa ja kuolaa.

Yskimisen rauhoituttua itkuksi Mies lykkäsi syliin Pätkiksen rakkaimman aasi-pehmolelun ja Pätkis tarttuikin siihen lohtua hakien. Lopulta pikkuinen rauhoittui niin, että sain ojennettua hänet Miehelle ja kevensimme hikisenä huutaneen vauvan vaatetusta. Isän sylissä oli hyvä olla ja minäkin sain rauhoiteltua hermojani.

Koko tilanne oli ohi parissa minuutissa, mutta ehdin kyllä käydä tuossa ajassa päässäni läpi kaikenlaista. Näin jälkikäteen ajateltuna yllätin itsenikin sillä, miten rauhallisesti ja määrätietoisesti toimin ja käsittääkseni vieläpä ihan ensiapuohjeiden mukaisesti.


Loppuun vielä Punaisen Ristin alle murrosikäisille tarkoitetut ensiapuohjeet. Näitä ei voi ikinä kerrata liikaa, koskaan ei tiedä milloin taidot voivat joutua testiin.
https://www.punainenristi.fi/sites/frc2011.mearra.com/files/tiedostolataukset/2016_suomi_lapsi_tukehtuminen.pd


Ja juu, meillä ei syödä päärynää ainakaan ihan hetkeen..

2 kommenttia :

  1. Ai kamala. Siis kamala kerrassaan. Nää on niin pahimpia pelkoja, mitä ihmisellä voi olla. Itse vielä herkkänä tyyppinä menin (iso virhe) lukemaan erään facebookissa kiertäneen tämmöisen samantyyppisen tarinan, jolla silläkin onneksi oli onnellinen loppu, mutta tarina itsessään oli niin karmaiseva, että vieläkin tekee pahaa edes ajatella.

    Onneksi teillä ei käynyt mitään! Päärynän nyt vielä luulisi olevan tosi turvallista antaa lapsen itsensäkin syödä! Niin - ja siitä kamalasta face-tarinasta opin sen, että ei lapselle enää ikinä kokonaisia viinirypäleitä, vaikka meilläkin N niitä kyllä osaa ihan syödä pureskelemalla. Mutta silti. Ei. Ei ainakaan meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui kauhee! Välillä oon miettinyt, että tarjoaisinko viinirypäleitä Pätkikselle, mutta en ole vielä uskaltanut edes pilkottuna. Kokonaisia en varmaan anna ennen kuin se on kymmenen :D Eihän sitä lasta voi pumpulissa kasvattaa, mutta tuon eilisen tapauksen jälkeen teki mieli syöttää soseita vielä vuoden ajan.. Onneksi hampaita tulee koko ajan, niin eiköhän me kohta taas kokeillaan päärynää. Ja niitä viinirypäleitäkin! Sitten joskus.. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...