maanantai 28. syyskuuta 2015

12 viikon muutos

En varmasti ole ensimmäinen enkä viimeinen synnyttänyt nainen, joka kamppailee kroppansa kanssa. Vatsani kasvoi hitaasti ja vasta parin viimeisen raskauskuukauden aikana alkoi näkyä talvitakin alta. Yhtäkään raskausvaatetta en käyttänyt, mutta kulutin lähes puhki yhdet Henkkamaukan joogahousut. Jossain vaiheessa piti siirtyä xs:stä ässään ja tänäkin päivänä istun tietokoneen ääressä nuo "raskaushousut" jalassani. Viime kesänä elin kutakuinkin unelmakropassani, raskas kesätyö auttoi siinä. Uskoin pääseväni täksi kesäksi raskaudesta huolimatta takaisin suunnilleen samoihin mittoihin. Hah, unta näin!


fitness painot urheilu kuntoilu laihdutus

Lihoin raskauden aikana kymmenisen kiloa. Harmikseni en yhtään muista paljonko painoin sairaalasta kotiutuessani, mutta muistaakseni olin keventynyt viikossa neljä kiloa. Kerrottakoon nyt se maaginen luku: 59,5. Minulle, alle 160-senttiselle naiselle se on aika paljon. Etenkin kun kaksi vuotta sitten painoin alle 50 kiloa. Okei, painoindeksi on normaali, mutta tuosta painosta suuri osa on rasvaa, joka peittää kohtalaisessa kunnossa olevat lihakseni. Vaa'an numerolla ei kuitenkaan ole väliä, vaan sillä joudunko vetämään vatsaa sisään kauppareissulla ettei hävettäisi niin paljoa.

Yllätyin miten synnytyksen jälkeenkin näyttää edelleen raskaana olevalta. Mies tosin taisi yllättyä ehkä vielä enemmän.. :D Erona oli, että ihanan pinkeän pallomahan tilalla oli pehmeä pömppis. Meni pari kuukautta ennen kuin uskalsin varovasti kokeilla vatsalihasteni kuntoa. Hetkittäin innostuin kuntoilemaan Pätkiksen päiväunien aikaan ja muuten töllöttelin itseäni peilistä aina ohi kulkiessani. Tavoitteenani oli olla lähes raskautta edeltävässä kunnossa Pätkiksen ollessa puolivuotias. Noh, nyt Pätkis sitten on hieman yli puolivuotias. Onko muutosta tapahtunut?

Paino on jämähtänyt aikalailla siihen, missä se oli synnytyksen jälkeen. Melko varmasti olisin päässyt lähtöpainoon tässä ajassa, mutta olen syönyt viimeiset pari kuukautta herkkuja siihen malliin että ihme ja kumma kiloja ei ole tullut viittä lisää! Olen kova napostelemaan ja jos jemmassa on suklaata, se ei sinne kerkeä homehtumaan. Löysin taas uudestaan Punnitse & Säästä-kaupan ja yritän siirtyä vähän terveellisempiin herkkuihin kuten pähkinöihin. Harmi vain sielläkin myydään herkullisia erikoissuklaita ja viime reissulta tarttui matkaan pari levyä täysin heräteostoksena. Onneksi ne ovat sentään pieniä..


fitness painot urheilu kuntoilu laihdutus

Ruokailutottumukset ovat siis retuperällä, kuten ovat aina olleet. Mies ei syö juuri mitään vihreää enkä minäkään yleensä kurkkuja sun muita osta vain itseäni varten. Puolet jäisi kuitenkin syömättä ja sitten harmittaa heitellä veteliä kurkunpätkiä roskiin. Perus arkiruoka on kuitenkin yleensä punaista lihaa tai kanaa ja pastaa. Tai nakkeja ja ranskalaisia höystettynä hirvittävällä määrällä suolaa. Noin kerran kuussa yritän innostaa Miestä mukaan elämäntaparemonttiin, koska tahdon näyttää Pätkikselle parempaa mallia ja tarjota terveellisempää kotiruokaa. Mies ei kuitenkaan juuri asiasta innostu ja omakin intoni laantuu kun toista ei kiinnosta. Useita eri ruokia en ala vääntämään, jotta Mies saisi sitä mistä tykkää ja itse söisin terveellisemmin.

Toinen kompastuskiveni on liikunta, sillä on aina työn ja tuskan takana saada persus sohvalta ylös, kiskoa jumppavaatteet niskaan ja jumppamatto esiin ja etsiä Pinterestistä jokin kiva treeniohjelma inspiraatioksi. Olen kerännyt Pinterestiin liikunta-aiheista taulua, jossa on lähes 600 artikkelia. Suurimman osan olen tallentanut vain inspiroivan kuvan vuoksi tutkimatta ohjeita sen tarkemmin.

Nyt tähän kaikkeen tulee muutos! Olen mukana Suomen voimistelutuotteen testiryhmässä, joka testaa heidän kehittämäänsä ruokavalio- ja kuntoiluohjelmaa 12 viikon ajan. 12 viikon! Ohjelma alkoi tänään ja aion tästälähin viikoittain raportoida toivottavasti hyviä tuloksia ja yleisiä ajatuksia elämäntaparemonttiin liittyen. Ensimmäiset kolme viikkoa ovat ohjelmassa helpoimmat (suurimmat kalorimäärät ja kevyempää liikuntaa) ja pikkuhiljaa sekä kuntoilu että ruokavalio käyvät rankemmiksi. Suositeltua olisi myös "purkaa" ohjelma tulemalla takaisinpäin, jotta mahdolliset kadotetut kilot eivät läsähdä samantien takaisin vyötärölle. Varsinkin kun 12 viikkoa tulee täyteen joulun jälkeen..


fitness painot urheilu kuntoilu laihdutus terveellinen ruoka

Tänään jätin flunssan takia kuntoilun väliin lukuunottamatta raikasta aamulenkkiä koiran kanssa. Kävimme Lidlissä hakemassa kenkäkaapin eteiseen ja samalla heittelin koriin jos jonkin näköistä vihannesta ja hedelmää. Mies oli jo ehtinyt manaamaan terveellisen ruuan kalliiksi, mutta kassalla pääsin todistamaan toisin. Harkitsen vakavissani kauppaketjun vaihtamista, niin positiivisesti yllätyin Lidl-ostosten loppusummasta. Ruokana oli jo etukäteen päätetyt nakit ja ranskalaiset, mutta höystin niitä reilulla annoksella salaattia, kurkkua, luumutomaattia, raejuustoa ja fetaa. Aamu- ja iltapalani olivat tänään puuroa eri lisukkeilla. Söimme myös pussillisen paahdettuja suolamanteleita, joita ei välttämättä olisi suolan takia "saanut" syödä. Noh, tuntuu että me ollaan melko sallivia tämän dieetin suhteen, joten se ei varmasti jää viimeiseksi lipsahdukseksi. Toivottavasti tuloksiakin silti näkyy eikä homma lävähdä heti reisille.

Onko muita elämäntaparemontoijia, raskauskilojen pudottajia tai jo terveellisempiä elämäntapoja omaksuneita? Kerro ihmeessä oma tarinasi!

(Kuvat Pixabay.)

6 kommenttia :

  1. Kuulostaa hyvältä juuri tuo "sallivuus" - jos vetää liian tiukille, niin sitä jaksaa max. viikon. Terveisin, moninkertaista kokemusta on :) Ja hei mietipä ku minä synnyttämään lähtiessä painoin jotain 82-84 kiloa :D :D Toki, oon myös 172 pitkä, mut.. SILTI :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä kuinka överiksi vedän viikonloppuna.. :D Ikinä ennen en ole varsinaisesti laihduttanut, koska ei ole ollut tarvetta, joten tää on ihan uutta. Tosin nytkin suurempi tavoite on kiinteytyä ja saada ne piiloutuneet vatsalihakset esiin. Lähtötilanne ei onneksi ihan surkea ole, mutta kasvikset on meidän keittiössä vierasesineitä. Niiden kanssa tulee olemaan hankalaa :D Tiedän päässeeni tosi vähällä raskauskilojen kanssa, mutta kyllä se vaan ihmeesti ärsyttää kun kyljissä on jotain mitä ei ennen ole ollut. Raskaana ollessani taas suorastaan tavoittelin isoa mahaa, mutta kun tuo Pätkis kasvoi niin pienenä.. :) Ja kiitos kommentista, ihanaa nähdä että joku oikeasti jaksaa lukea näitä mun juttuja! :)

      Poista
  2. Olen 154,5cm pitkä ja synnyttämään mennessä (vuonna 2010) painoin n. 82kg... Olen aina ollut hieman pyöreä raskautta ennenkin siis, raskauskilot tippuivat nopeasti ja paino oli parhaimmillaan n. 55kg, kiitos täysimetyksen ja pitkien lenkkien. Maaseudulle muuton myötä ja penkikkavaivojen takia lenkit jäivät (imetys toki myös, kun lapsi oli jo yli vuoden) ja kilot tulivat takaisin painon ollessa taas n. 70kg. Hurahdin kaksi vuotta sitten salilla käymiseen ja sitä myöten voimanostoon, tiputin painoa motivaationa pienempi sarja eli alle 57kiloiset. Nyt paino on minulla 59kg ns. treenipainona ja en tunne olevani ylipainoinen millään tapaa. :) Ennen seuraavia kisoja laihailen itseni alle 57kiloon. (Silloin kun raskauden jälkeen tiputin painoa ja painoin 55kiloa, jotkin vaatteet saattoivat olla edelleen tiukkoja. Nyt ne istuvat päälle, vaikka painoa on vähän enemmän. Lihaksen kasvu vaikuttaa siis.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, ihan huikeeta meininkiä sulla! Luin blogiasi ja nuo kyykkysarjat saivat pakarani tutisemaan kauhusta! :D Mä olen todella laiska ja pelkään lipsuvani ihan tosissaan jos en nyt tartu toimeen kun ei ole ihan kamalasti matkaa unelmakroppaan. Ehkä ensi viikon postaukseen uskallan laittaa kuvat lähtötilanteesta, panttasin niitä vielä :D Pari vuotta sitten yksi pt olisi asettanut mulle tavoitteeksi suunnilleen bikinifitnessin, joten haluan niin kovasti päästä takaisin silloiseen kuntoon. Kisailu tosin ei innosta. Mulla on myös tavoitteena saada enemmän lihasta näkyviin, etten päädy "laihaksi läskiksi". Jos into pysyy samana niin vuoden päästä olen varmasti unelmakropassani :) Ihan valtavat tsempit sulle, mahtavia suorituksia! Ja kiitos paljon kommentista! :)

      Poista
    2. Tsemppiä sulle myös tosi paljon! Työtähän tämä vaatii, olipa kyse voiman tai lihaksen kasvatuksesta, mutta kun on selvä tavoite niin se tekee kaikesta helpompaa. Minulle se tavoite on tietysti kisat (samalla tuli se painonpudotuskin, joka ei aiemmin oikein onnistunut), mutta voihan se olla vaa'an lukema tai joku vaate. Varmasti onnistut, kun on jo taustaa ja tiedät mitä pitää tehdä. :)

      Poista
    3. Kiitos! Täytyykin varmuuden vuoksi vielä selkeyttää noita omia tavoitteita, toistaiseksi motivaationa on häilyvä haavekuva itsestäni unelmakropassani. Taidankin naulata vaa'an yläpuolelle (tai jääkaapin oveen) fitness-kuvia ja tsemppitekstejä ettei pääse tavoite unohtumaan! :) Sä olet kyllä tosi hienon työn tehnyt ja toivottavasti pärjäät tulevissa kisoissasi hyvin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...