torstai 22. lokakuuta 2015

Valonöörit


Sain tänään luettua Frank Martelan kirjan Valonöörit - Sisäisen motivaation käsikirja viimeisenä lainapäivänä juuri ennen kirjaston sulkemisaikaa. Jei! Lainasin sen kirjastosta haettuani eri "self-help" -oppaiden joukosta parhaita. Ensin tosin lainasin Martelan edellisen teoksen, Tahdonvoiman käyttöohjeen, mutta luettuani Lukuneuvojan blogista suosituksen lukea Valonöörit ensin odotin sen palautumista kirjastoon ja nappasin luettavaksi. Valonöörit lojui yöpöydälläni lähes kuukauden ilman, että pääsin pariakymmentä sivua pidemmälle. Sähköpostiini pamahti viikonloppuna muistutus eräpäivän lähestymisestä enkä voinut uusia lainaa, koska joku oli kirjan jo varannut. Uusin muut lainani ja päätin keskittyä Valonöörin läpi kahlaamiseen, jotta voisin sujuvasti siirtyä Tahdonvoiman käyttöohjeeseen. Uppouduin kirjaan eräänä iltana yhdentoista jälkeen annettuani Pätkikselle lääkkeen. Seuraavan kerran katsoin kelloa kahdelta yöllä ja sama homma toistui seuraavana yönä.

Martela motivaatio elämänhallinta
Jälleen yksi hyvälaatuinen kännykkäkuva..

Lopulta luin kirjan kolmessa päivässä. Tätä ei hurjan nopeasti luetakaan vaan ajatuksella ja tekstiin syventyen. Kirjassa on myös erilaisia harjoituksia, jotka auttavat löytämään oman sisäisen motivaatiosi. Niiden tekemiseen menee oma aikansa muutamasta minuutista noin puoleen tuntiin, jos oikein ajatuksella tekee. Minulla on ollut jo pidempään työn alla listata omia tavoitteitani, jotta näkisin ne konkreettisemmin ja ehkä pyrkisin sitten konkreettisemmin niitä kohti. Nyt on sitten tavoitteet listattuna!

Martela on huimasti tutkimustyötä tehnyt filosofian tohtori ja Valonöörit pohjaa useisiin psykologisiin ja filosofisiin tutkimuksiin ja ajatuksiin kautta historian, aina uusimpiin suuntauksiin saakka. Luin lukiossa kaikki psykologian kurssit ja kirjoitin siitä B:n. (Sen siitä saa kun ei lue vaan lomailee kesän.) Tunnistin monet kirjan lähteinä olevista psykologisista tutkimuksista ja tutkijoista ja luin monista itselleni aivan uusista. Jo pelkästään näiden eri tutkimuksista kertovien pätkien vuoksi kirja on mielenkiintoinen tapaus. Niiden lisäksi siinä on tarinoita "oikeasta elämästä", jotka auttavat sisäistämään Martelan eri luvuissa esittämiä pointteja.

"Onnellisuus on mitä sinulle tapahtuu, kun keskityt tekemään itsellesi merkityksellisiä asioita."
- Frank Martela

Kirjan pohjimmaisena tarkoituksena on auttaa lukijaa löytämään omat sisäiset motivaationsa ja näin opastaa kohti mielekkäämpää ja tuottoisampaa elämää. Minä olen tällainen aikaansaamaton haaveilija, joten olen oikein otollista kohderyhmää! Uskon ja toivon, että kirjan monista hyvistä pointeista edes muutama jää takaraivooni ja omaksun ehkä hieman paremman elämänasenteen. Vaikka ei allekirjoittaisikaan kaikkia Martelan väittämiä, löytyy kirjasta varmasti vähän jokaiselle jotakin. Kukaan tuskin on elämässään ikinä valmis vaan aina on varaa kehittyä ihmisenä.

Valonöörit on kirjoitettu asiallisella otteella pilke silmäkulmassa ja hörähtelinkin kirjalle monessa kohtaa. Erityisesti kohta, joka meni suunnilleen niin, että menestys tekee ihmisestä mulkun oli hienosti muotoiltu. Yleisesti ottaen kirja, jossa lähdeluettelossa komeilevat peräkkäin Jay-Z ja Jeesus Kristus ei voi olla kuin hyvä.

Jay-Z Jeesus Kristus lähdeluettelo Valonöörit Frank Martela

Tahtoisin selittää suunnilleen kaikki kirjassa käytetyt termit ja lainata tekstiä noin viidenkymmenen sivun verran, mutta järkevämpää on kehottaa lukemaan se itse. Ihan tosi, vähintäänkin jo filosofisten ja psykologisten ajatusten ja tutkimusten vuoksi. Olen lukenut aikanaan myös Rhonda Byrnen Salaisuuden, mutta sehän on ihan naurettavaa huttua tähän verrattuna. Siinä missä Byrne vannottaa uskomaan "vetovoiman lakiin", jolla saa mm. rahaa ja oikeita ihmisiä luokseen vain uskomalla siihen, niin Martela tyrmää tuon ja korostaa ennemmin ihmisen omia ja ympäristön ansioita. Sellaisia konkreettisia, ei pelkkää sokeaa uskoa.

Tästä tuli melko polveileva ja sekava teksti, mutta kunnollisen kirja-arvostelun voi lukea ylempänä linkkaamastani Lukuneuvojan blogista. Ja tietysti voi lukea kirjan ihan itse. Vaikka olisit tyytyväinen elämääsi ja oloosi voit silti löytää mielenkiintoisia ja yllättäviä vinkkejä ja näkökulmia, joilla voit parantaa elämänlaatuasi. Oli kirjassa myös kasvatusvinkki vanhemmille ja opettajille, nimittäin oikeanlaisesta kehumisesta. Mikä jottei tästä voisi löytää enemmänkin oppeja, joilla siirtää lapsilleen tervettä itseensä luottamista ja hyviä arvoja.


Oletko itse lukenut Valonööriä tai muita elämänhallintaan ja itsensä kehittämiseen keskittyviä kirjoja? Onko joku kirja muuttanut asenteesi ja otteesi elämään? Vinkkaa ihmeessä, lukusuosituksia otetaan vastaan!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...